The Monkees vestigde een Billboard-hitlijstrecord in 1967 dat nog steeds staat – Billboard

Michael Nesmith, die vrijdag (10 december) op 78-jarige leeftijd stierf, en zijn mede-Monkees – Davy Jones, Peter Tork en Micky Dolenz – vestigden in 1967 een record dat geen enkele andere act heeft geëvenaard: ze werden de eerste en enige act met vier nummer 1-albums in de Billboard 200 in een kalenderjaar.

Ontdekken

Bekijk de nieuwste video’s, grafieken en nieuwsBekijk de nieuwste video’s, grafieken en nieuws

Ze stonden aan de top toen het jaar begon met hun debuutalbum, The Monkees, die de laatste acht weken van 1966 op nummer 1 had gestaan. The Monkees bracht de eerste vijf weken van 1967 op de eerste plaats door, totdat het op 11 februari werd vervangen door de tweede set van de groep, Meer van de Monkees. Dat album stond 18 opeenvolgende weken bovenaan.

Na een onderbreking van een week door Herb Alpert & the Tijuana Brass – je leest er binnenkort meer over – is het derde album van The Monkees, Hoofdkwartier, pakte in juni een week op nummer 1 voordat hij de volgende 11 weken op nummer 2 achter The Beatles doorbracht Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. (Heet als The Monkees waren in 1967, Sergeant Pepper’s was een keerpuntalbum.) The Monkees bereikte in december de toppositie met Vissen, Waterman, Steenbok & Jones, Ltd., die de laatste vijf weken van het jaar op nummer 1 doorbracht.

Sinds maart 1956, toen de Billboard 200 begon met publicatie op een consistente, wekelijkse basis, heeft niemand anders vier nummer 1-albums in een kalenderjaar gehad. En slechts zeven acts hebben in een kalenderjaar drie nummer 1-albums gehad. The Beatles bereikten deze prestatie drie keer. Elvis Presley deed het twee keer. Hier is een volledig rapport.

Elvis Presley (1957): Elvis, die de laatste vier weken van 1956 op nummer 1 in Best Selling Pop Albums had doorgebracht, was nummer 1 voor een vijfde week toen het nieuwe jaar begon. De Houden van jou soundtrack stond 10 opeenvolgende weken bovenaan, van juli tot september. Elvis’ kerstalbum was nummer 1 voor de laatste drie weken van 1957 (en een vierde week in januari 1958).

Het Kingston-trio (1960): Dit folk/pop trio is misschien niet zo beroemd vandaag als sommige van deze andere acts, maar ze waren enorm succesvol in hun tijd. Daar gaan we weer!, dat de laatste drie weken van 1959 de nummer 1 was op de bestverkochte monofone LP’s, bleef de eerste vijf weken van 1960 bovenaan de Mono Action-albums staan. Uitverkocht had 10 niet-opeenvolgende weken bovenop van mei tot juli. String mee had vijf opeenvolgende weken op de top van die grafiek in september en oktober.

Elvis Presley (1961): De GI Blues soundtrack, die in december 1960 vier weken bovenaan Mono Action Albums stond, bleef in 1961 nog zes weken bovenaan. Voor elk wat wils stond in augustus en september drie weken op nummer 1. De Blauwe Hawaï soundtrack bracht de laatste drie weken van het jaar door op nummer 1 (en bleef in 1962 17 extra weken bovenaan).

De Beatles (1964): De Fab Four waren de eerste act die drie nummer 1-albums had in een jaar na de fusie van afzonderlijke mono- en stereohitlijsten in augustus 1963 tot één definitieve lijst. Ontmoet de Beatles! bracht 11 opeenvolgende weken aan de top van februari tot april door. Het werd op 2 mei op de eerste plaats vervangen door Het tweede album van de Beatles, die vijf weken aan de leiding stond. De groep keerde in juli terug naar nummer 1 met de Een welverdiende nachtrust soundtrack, die 14 weken bovenaan stond, tot en met 24 oktober.

De Beatles (1965): Beatles ’65 bracht negen opeenvolgende weken aan de top, van januari tot maart. Beatles VI bracht in juli en augustus zes opeenvolgende weken aan de top. De Helpen! soundtrack bracht negen opeenvolgende weken op de top van september tot november.

Herb Alpert & de Tijuana Brass (1966): Dit instrumentale ensemble bereikte dit jaar zijn hoogtepunt. Slagroom en andere lekkernijen, die de laatste vijf weken van 1965 op nummer 1 had doorgebracht, bleef in 1966 drie niet-opeenvolgende weken aan de top. Slagroom – beroemd om een ​​van de meest sexy albumhoezen van dat of welk tijdperk dan ook – werd op 5 maart op nummer 1 vervangen door Naar plekken toe gaan, die zes niet-opeenvolgende weken bovenop had. Na een onderbreking van een week door The Mamas & the Papas, Wat nu mijn liefde? nam de leiding in mei en bleef negen niet-opeenvolgende weken aan de top, eindigend op 3 september.

De Beatles (1966): Rubberen zool stond zes opeenvolgende weken op nummer 1 in januari en februari. “Gisteren en vandaag, met de ballad uit 1965 die waarschijnlijk het meest geliefde nummer van The Beatles is, had vijf weken de hoogste prioriteit in juli en augustus. Na een onderbreking van een week door Herb Alpert & the Tijuana Brass – ze weer! — Revolver was nummer 1 gedurende zes opeenvolgende weken in september en oktober.

De Monkees (1967): Details hierboven.

Elton John (1975): De grootste hits van Elton John, dat de laatste vijf weken van 1974 bovenaan stond, liep ook de eerste vijf weken van 1975 aan de leiding. Captain Fantastic en de Brown Dirt Cowboy, dat in juni het eerste album (door wie dan ook) werd dat de Billboard 200 op nummer 1 binnenkwam, stond zeven niet-opeenvolgende weken bovenaan. Rock of the Westies, dat in november het tweede album werd dat op nummer 1 debuteerde, stond drie weken aan de leiding.

Glee Cast (2010): vrolijkheid, wat volgens de meeste maatstaven het grootste crossover-fenomeen tussen tv en muziek was sinds The Monkees, had drie nummer 1-albums in een tijdsbestek van slechts acht weken in mei en juni. Glee: de muziek, de kracht van Madonna stond in mei een week bovenaan. Glee: The Music, Volume 3: Showstoppers in juni twee weken geleid. Glee: The Music, Journey to Regionals had in juni een week bovenop.

Taylor Swift (2021): Swift is de enige vrouwelijke soloartiest die drie nummer 1-albums in een kalenderjaar heeft geregistreerd. voor altijd, dat in de laatste week van 2020 de nummer 1 bereikte, leidde in 2021 drie extra weken. Onverschrokken (Taylor’s versie) twee weken aan de top. Rood (Taylor’s versie) bracht een week aan de leiding voordat hij werd verdrongen door Adele’s 30.

creditSource link

Devor-Rock.be
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart